Herdenking 500 jaar reformatie

Wat in het verleden ondenkbaar was, heeft vandaag plaats gevonden in het ex-communistische Mozambique; de viering van 500 jaar reformatie in het publieke domein. Al was het dan op lokaal niveau; in Milange vond een bijzondere herdenking plaats in aanwezigheid van politieke en religieuze leiders onder het motto: ‘de Bijbel voor iedereen.’

500 jaar reformatie was voor ESPANOR een mooie aanleiding om de relevantie van de Bijbel voor iedereen te promoten. Met dat doel werd de herdenking georganiseerd.

“We zijn de dag begonnen met een optocht door Milange; met collega’s, theologiestudenten en leden van diverse kerken; vergezeld van zang, dans en een groot spandoek. De eindbestemming was het open veld in het centrum van Milange. Daar worden gebruikelijk de publieke bijeenkomsten gehouden. Maar deze keer wel van totaal andere aard.

Na de optocht kwamen ook de genodigden aan bij de gedenklocatie. Het officiële programma kon beginnen. Bijzonder was de voordracht van Bijbelteksten door politieke leiders, kinderen en kerkleiders. Het waren toepasselijke gedeelten over bijvoorbeeld landbouw, leiderschap, educatie, gezondheidszorg en onderwijs. Verder was er een Bijbelquiz, koormuziek, een overdenking en toespraken. Met als rode draad ‘de Bijbel is er voor iedereen’– dat is de winst van 500 jaar reformatie; ook voor Mozambique!”