Door zon en regen in Mozambique

In maart bracht Wiebe namens Verburg Charity Foundation een bezoek aan Milange, Mozambique. Uiteraard werden ook de diverse projecten van Novo Rebento bezocht. In dit nieuwsbericht doet Wiebe verslag van zijn bezoek ter plaatse. Beleef het mee en bekijk de foto’s.

20-mrt: Thuiskomen in Milange
Gisteren ben ik aangekomen in Milange, Mozambique – de plaats waar we acht jaar hebben gewoond en gewerkt. Het voelt als vanouds. Vanmorgen bezocht ik de Portugese kerkdienst. Vanwege de extreme regenval (Mozambique wordt getroffen door een derde cycloon in korte tijd) is het rustig. ’s Middags ontmoet ik João, Estaforde en Isaac. Zij zetten zich in voor de onderwijsafdeling van de IRM (de Mozambikaanse Hervormde Kerk). Met eigen middelen en ondersteuning van Verburg Charity is een kleuter-/basisschool opgezet. Een mooie vorm van praktisch kerk zijn voor de wijk. De rest van de dag breng ik op de compound door waar nu de Duitse werkers Silas en Elli wonen. We sluiten de dag samen af met fellowship en het bezingen van Gods liefde en trouw. Mooi om tijd te nemen om vreugde en uitdagingen te delen en voor elkaar te bidden.

21-mrt: Door zon en regen
Vandaag hebben we meer dan 15 km gelopen, flink vast gezeten met de auto, tal van projecten bezocht, door zon en regen. Kortom, een intensieve dag veldwerk in ruraal Afrika. We beginnen de dag op de compound van ESPANOR met een weekopening. Ik sta stil bij de vraag wat hoop geeft in uitdagende tijden. Daarna maken we een ronde op het terrein langs de verschillende afdelingen en bouwwerken. Het is ook gelijk een moment van weerzien van de collega’s. Daarna brengen we een bezoek aan een kleuterschool dependance en vervolgens aan een dorpsgemeenschap waar ESPANOR een herbebossingsproject is gestart. Vanwege de hevige regenval is de weg slecht en komen we flink vast te zitten met de auto. Na meer dan 2 uur graafwerk lukt het uiteindelijk om de auto weer los te krijgen. We vervolgen onze reis en komen bij een brug die onbegaanbaar is. We besluiten verder te lopen. Inmiddels is de zon flink doorgebroken. We ontmoeten boertjes die het herbebossingsproject uitvoeren. De maïspap (nsima) tot slot maakt de dag compleet.

22-mrt: Bedrijf & Bediening
Met de bestuursleden van ESPANOR hebben we een meeting in Mocuba. We bespreken de opzet van een passende organisatievorm voor de diverse bedrijfsmatige activiteiten, waaronder een bouwbedrijf. Ik geef een presentatie over het zogenoemde ‘steward ownership model’ waarbij het bedrijf wordt gerund door een ondernemer, maar eigendom is van een stichting die toezicht houd op het bedrijf en de winst herinvesteerd en/of uitkeert aan sociale doeleinden. Na de meeting bezoeken we in de plaats Alta Benefica een trainingsprogramma voor kerkleiders en een kinder- en jongerenclub. Met veel enthousiasme krijgen de kinderen les in het woordeloos boek. Ook ondernemen de kinderen en jongeren diaconale initiatieven, zoals het herstel van een huis van een weduwe. De kerkleiders volgen de cursus van het Nehemia Bible Institute uit Zuid-Afrika.

23-mrt: Nieuwe bloei
Op deze laatste dag van mijn bezoek aan Mozambique ga ik langs bij onze sponsorkinderen Noemia en Paulino. Deze tweeling van acht jaar hebben al vroeg hun vader verloren. Sindsdien zijn zij opgenomen in het sponsorprogramma van ESPANOR via KIMON. Onze kinderen Iyonna, Athalya en Yanoah hebben voor Noemia en Paulino een pakketje gemaakt, wat ik bij hen thuis overhandigd. Collega Gamito vertelt vol trots hoe goed ze meedoen op school in klas 2. Na dit bezoek gaan we nog langs bij de bouwlocatie voor het project sociale huisvesting en bezoeken we de boomkwekerij van ESPANOR. Na een bespreking met directeur Álvaro pak ik mijn koffers en reis ik naar Malawi. Het stemt tot veel dankbaarheid om te zien hoe het werk mag bijdragen aan nieuwe bloei, zoals in het leven van Noemia en Paulino.